Sağlık

Diyabet ve yüksek tansiyon dostu: Bakliyat

İSTANBUL (İGFA) –Tüm dünyada milyarlarca insan için en değerli protein kaynağı olan bakliyatlar, Türk mutfağında da çok değerli bir yere sahip.

Sodexo Entegre Hizmet İdaresi Sağlıklı Yaşam Müdürü ve Diyetisyen Sibel Mumcu, bakliyatların kolay ulaşılabilir ve sağlam olmaları, uzun süre saklanabilmeleri ve dünyanın birçok yemeğinde yer bulabilmeleri nedeniyle beslenmede ön sıralarda yer aldığını belirtti. Zengin besin içeriğine ek olarak. faydaları ile beslenme listelerinin ön sıralarında yer alan baklagiller; İnsan sağlığını koruyan ve geliştiren, diyabet, şeker, kalp hastalıkları, yüksek kolesterol ve kansızlık gibi birçok sağlık sorunuyla mücadelede öne çıkan önemli bir besin ailesidir. Gluten içermeyen, vejetaryen ve vegan beslenen bireylerin beslenmesinde önemli miktarda protein sağlayan baklagiller, geleceğin favori besinleri arasında yer alıyor.

İlgili Makaleler

Sağlık için beslenme listelerinde sıklıkla yer alan bakliyatın gezegenin sağlığı için de çok değerli olduğunu hatırlatan Mumcu, “Bakliyat, sürdürülebilir tarımı destekleyen ve iklim etkilerinin en aza indirilmesinde olumlu etkileri olan önemli bir tarımsal ürün grubudur. değiştirmek. Yetiştirildiğinde daha az suya ve daha az sentetik gübreye ihtiyaç duyan baklagiller, büyürken havadan toprağa azot aktararak tarım arazilerinin verimliliğine katkıda bulunur ve topraktaki biyolojik çeşitliliğin korunmasına büyük destek sağlar.

BAKLİYAT ÇEŞİTLERİ KULLANARAK YENİ TARİFLER GELİŞTİRİLİYOR

Geleceğin nüfusunu sürdürülebilir bir şekilde beslemek için tarım ürünlerine olan talebin hızla arttığını ve bu talebi karşılamak için üretimin artırılması gerektiğini değerlendiren Diyetisyen Mumcu, kaliteli bitkisel protein sunan bakliyat üretiminin önemini vurguladı. sağlıklı beslenme için de değerli olduğunu belirterek, “Sodexo olarak daha iyi bir gelecek ve sürdürülebilirlik için. Sürdürülebilir bitki beslemeyi destekliyoruz. Menülerimizin ve yemek içeriklerimizin yüzde 33’ünü bitkisel gıdalardan oluşturmayı hedefliyoruz ve bakliyat kullanarak yeni tarifler geliştiriyoruz.”

İŞTE BAKLİYATLARIN 5 FAYDALARI

  1. Son derece besleyici ve yüksek proteinli baklagiller, Akdeniz diyetinin değerli bir parçasıdır. Ölçülü tüketildiğinde günlük güç ihtiyacının değerli bir kısmını da karşılar.
  2. Kalsiyum, çinko, magnezyum, demir, fosfor ve potasyum açısından zengin olan E ve B12 dışındaki B vitaminleri ve baklagiller, C vitamini içeren besinlerle birlikte tüketildiğinde daha kolay emilir.
  3. Genellikle yağ oranı düşüktür, çözünür lif bakımından en zengin içeriğe sahiptirler ve düşük glisemik indeks değerine sahiptirler. Bu özellikleri ile kan şekerini kontrol etmeye ve yüksek kolesterolü düşürmeye olumlu katkı sağlarlar. Diyabet ve kalp hastaları için en iyi seçeneklerden biri olan baklagillerin obeziteye yardımcı olduğu yapılan araştırmalarda da gösterilmiştir. Bu nedenle haftada en az 2-4 kez tüketilmesi gerektiği şiddetle hatırlatılır.
  4. Baklagiller amino asit metiyonin için yeterli bir kaynak olmadıklarından tahıllarla birlikte tüketilmelidirler. Sahip oldukları proteinin kalitesini artıracak olan bu ikili tüketim, özellikle vegan ve vejeteryan diyetleri için değerlidir.
  5. Baklagiller ayrıca zengin bir antioksidan bileşik içeriğine sahiptir. Bu bileşikler hücre hasarını pürüzlendirir veya geciktirir. Araştırmalar, antioksidanlar açısından zengin bir diyetin kalp hastalıkları, felç ve kanser gibi hastalıkların oranını azalttığını göstermiştir.

duzkoyhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu