İş

New York Borsası Rekor Kırarken Asya’da Endişeler Büyüyor

New York Borsası’nda S&P 500 ve Dow Jones endeksleri, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yarınki para politikası kararları öncesinde rekor kırmaya devam ederken, Asya’da gayrimenkul sektörüne ilişkin artan endişeler satış baskısının derinleşmesine neden oluyor.

ABD ekonomisinin “yumuşak iniş” yapabileceği beklentisi borsaları yukarı yönlü desteklemeye devam ediyor.

New York Borsası’nda S&P 500 ve Dow Jones endeksleri artan risk iştahıyla rekor kapanışlarını sürdürürken, Nasdaq endeksi dün son 2 yılın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Fed’in yarın politika faizini sabit tutacağı kesin olsa da ilk faiz indirimine ne zaman başlayacağı konusunda belirsizlikler sürüyor.

Buna göre, para piyasalarındaki fiyatlamalar bankanın Mart ayında yüzde 50 olasılıkla faiz indirimine başlayabileceğini öngörürken, Mart ayında siyasi faizin sabit kalması halinde toplantıda faiz indirimine gidilmesinin kesin olduğu değerlendiriliyor. Mayısta.

Ancak analistler, ülkede bugünden itibaren makroekonomik veri takviminin ağırlaşacağını kaydederek, işgücü piyasalarına ilişkin verilerden alınacak sinyallerin varlık fiyatları üzerinde etkili olmasının beklendiğini belirtti.

Ülkede bilanço döneminin devam ettiğini hatırlatan analistler, Google’ın ana şirketi Alphabet ve piyasa değeri yaklaşık 5 trilyon dolar olan Microsoft’un bugün mali sonuçlarını açıklamasının beklendiğini bildirdi.

Analistler, söz konusu şirketin finansal sonuçlarından alınacak sinyallerin piyasalarda oynaklığı artırabileceğini belirtti.

Dün tahvil piyasalarında alım eğilimi görülürken ABD 10 yıllık tahvil faizleri şu anda yüzde 4,05 seviyesinde bulunuyor.

Dün düşen tahvil faizlerinden destek alan altının ons fiyatı, 2.033 dolardan son 15 günün en yüksek kapanışını gerçekleştirerek yeni günde yatay bir seyir izledi.

Brent petrolün varil fiyatı 3 günlük yükseliş eğilimini dün sonlandırdı ve şu anda 82,2 dolardan alıcı buluyor.

Dün New York Borsası’nda Nasdaq endeksi yüzde 1,12, S&P 500 endeksi yüzde 0,76 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,59 arttı. ABD’de endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün karışık bir seyir görülürken, bugün bölge genelinde açıklanacak büyüme bilgileri yatırımcıların ilgi odağı oldu.

Analistler, Avrupa ve İngiliz merkez bankalarının ne zaman güvercin adımlar atmaya başlayacağına dair belirsizliklerin varlık fiyatları üzerinde etkili olduğunu kaydederek, bugünkü büyüme verilerinin bölge ekonomilerinin durumuna dair sinyal verebileceğini belirtti.

Analistler, Almanya’nın geçen yılın son çeyreğinde yıllık yüzde 0,4 daralacağının, Euro Bölgesi’nin ise sınırlı da olsa yüzde 0,1 büyüyeceğinin tahmin edildiğini belirtti.

Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,03, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,12, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,48 düşerken, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,09 arttı. Avrupa’da endeks vadeli kontratları yeni güne yükselişle başladı.

Asya’da piyasalar, Çinli emlak şirketi Evergrande’ye ilişkin haber akışıyla birlikte karışık bir seyir izliyor.

Evergrande’nin mahkeme kararıyla tasfiyesi Asya’da risk iştahını olumsuz etkilerken, Çinli elektrikli otomobil üreticisi BYD’nin mali sonuçlarının beklentileri karşılayamaması satış baskısının derinleşmesine neden oldu.

Ülkedeki yüksek risk algısının tahvil talebinde artışa neden olduğunu kaydeden analistler, Çin’in 10 yıllık tahvil faizinin 2022’den bu yana en düşük seviyesini test ettiğini bildirdi.

Öte yandan Japonya’da bugün açıklanan verilere göre işsizlik yüzde 2,4’e geriledi.

Kapanışa doğru Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 artarken, Güney Kore’de Kospi endeksi yatay seyretti. Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6, Hong Kong’da Hang Seng endeksi ise yüzde 1,8 düştü.

Dün üst üste dördüncü işlem gününe de alım yönlü seyrini taşıyan Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,50 kazançla 8.471,70 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dün bankalararası piyasada günü yüzde 0,1 artışla 30,3463 seviyesinde tamamladıktan sonra bugün açılışta 30,3600 seviyesinde işlem görüyor.

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) mevduata geçişi desteklemek için yeni bir adım attı. ?

Buna göre, döviz kuru korumalı hesaplar için zorunlu karşılık oranları 6 aya kadar vadeler için yüzde 30’dan yüzde 25’e indirilecek ve tüm yabancı para mevduat/katılım fonları (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları hariç) yüzde 30’dan yüzde 25’e indirilecek. Vadeler için TL cinsinden ilave zorunlu karşılık oranının yüzde 4’ten yüzde 8’e çıkarılmasına karar verildi.

Bu düzenlemelerle TL mevduata geçişe yönelik adımlar güçlendirilirken, niceliksel sıkılaştırma sürecinin devam ettiği belirtildi.

Analistler, bugün yurt içinde ekonomik güven endeksi, yurt dışında Euro Bölgesi ve Almanya’daki büyüme, ABD’deki JOLTS açık iş ilanlarının sayısı başta olmak üzere bugün yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirtti. Analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinde 8.500 ve 8.700 seviyelerinin direnç olacağını, 8.250 ve 8.250 seviyelerinin takip edileceğini belirtti. 8.100 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Bugün piyasalarda takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, Ocak ayı ekonomik inanç endeksi

12.00 Almanya, 4. çeyrek GSYH

13.00 Avro Bölgesi, 4. Çeyrek GSYİH

13.00 Euro Bölgesi Ocak ayı tüketici güven endeksi

17.00 ABD Kasım ayı konut fiyat endeksi

18.00 ABD, Aralık JOLTS iş açılışları

18.00 ABD, CB Ocak ayı tüketici güven endeksi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu