Haftada 4 gün çalışmayı destekleyen kurum ve şirketler artıyor
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın (TİSVA) Kurucusu ve Mikrokredinin Türkiye’deki Öncüsü Prof. Dr. Aziz Akgül, “Günümüz koşullarında tüm devletler birer birer tasarruf tedbirlerini açıklarken, TİSVA olarak tüm dünyaya tavsiyemiz şudur: karaciğercilik paradigmasında olduğu gibi haftada 4 gün, günde 6 saat çalışma modeline geçiyorlar.” ifadesini kullandı.
TİSVA’dan yapılan açıklamaya göre haftada 5 yerine 4 gün çalışma uygulaması hem çalışanların hem de patronların maliyetlerini düşürmeye yardımcı oluyor.
İlk bakışta değerlendirildiğinde bu uygulama sayesinde ortaya çıkan tek tasarruf kaleminin, ofisin haftada bir gün fazla tatil olması nedeniyle işletme giderlerinde yaşanan düşüş olduğu düşünülüyor. Ancak çalışanlar açısından değerlendirildiğinde bu uygulama, ulaşım maliyetlerinin düşmesine ve çalışanların mesai saatleri içerisinde dışarıda tüketmek zorunda kaldıkları yiyecek-içecek gereksinimlerinin azalmasına yol açmaktadır.
Bu nedenle haftada 5 gün yerine 4 gün çalışma uygulaması çalışanlara zaman kazandırdığı gibi onlar için kapalı bir artış olarak da değerlendirilebilir.
Çalışanların haftada 3 gün izinli olması kendilerine ve ailelerine daha fazla zaman ayırmalarını sağlamakta ve buna bağlı olarak çalıştıkları kuruma olan bağlılıkları da aynı oranda artmaktadır. Bu bilgiler ışığında haftada 5 yerine 4 gün çalışma uygulaması her iki taraf için de tam bir kazan-kazan durumu oluşturmaktadır.
Dan Schawbel, “4 Days to Work” adlı kitabında, esnek çalışma saatlerinin daha sürdürülebilir bir gelecek için verimliliği ve karlılığı artırma potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor. Kitabın vizyonu, insanların iş yerinde ve evde kendilerini uygun hissetmeleri amacıyla eski rutin uygulamalara meydan okuyarak yaratıcı çözümler sunmak ve iş hayatını değiştirmektir.
İşverenler çalışma günlerini kısaltarak daha fazla uygulama fırsatı bulsa da Dan Schawbel, çalışanların şimdilik esneklik faktörüne odaklanması gerektiğini belirtiyor.
“TİSVA olarak 1 Şubat 2020 tarihinden itibaren haftanın 4 günü çalışıyoruz”
TİSVA’nın kurucusu ve mikro kredinin Türkiye’deki öncüsü Prof. Dr. Aziz Akgül ise Henry Ford’un 100 yıl önce insanların 6 gün yerine 5 gün çalıştıklarında daha verimli olduklarını keşfettiğini ve iyileşme olduğunu ifade etti. çalışanların moralinde ve işlerine bağlılıklarında.
“Bugün birçok devlet ve dev şirket 4 gün çalışmayı denedi ve başarılı sonuçlar aldı. Peki, neden hala 5 gün çalışma alışkanlığımızı sürdürüyoruz? Uzmanlar 4 gün çalışma uygulamasının geçici olmayacağına inanıyor. durum ama iş hayatının kaçınılmaz bir gerçeği.Haftada en az 1 hafta.Günü tembelce geçirmek tansiyona ve tansiyona çok iyi geliyor.
İstatistiklere göre iş hayatımız boyunca ortalama 90.000 saati çalışma ortamında, 9.000 saati de ailemizle geçiriyoruz. Türkiye’de ilk kez gündem olan 4 gün fazla mesainin denendiği haberini duyuyoruz. Ancak TİSVA olarak 1 Şubat 2020 tarihinden itibaren haftada 4 gün çalışıyoruz. Haftada 4 gün çalışma uygulamalarının artarak yaygınlaşmasını diliyoruz. Kapitalist bir dünyada amaç haftada maksimum 4 gün ve günde 4 saat çalışmaktır. Aile hayattır, mutluluktur, huzurdur. Bugünkü kurallarda tüm devletler kemer sıkma tedbirlerini birer birer açıklarken, TİSVA olarak tüm dünyaya teklifimiz karaciğercilik paradigmasında olduğu gibi haftada 4 gün, günde 6 saat çalışma modeline geçilmesidir.”
TGMP çalışanları yılbaşından itibaren “Doğum Günü İzni” kullanmaya başlıyor
2 Ocak 2023 tarihinden itibaren Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP) çalışanları, özel günlerini sevdikleriyle birlikte geçirmek ve daha fazlasına öncülük etmek amacıyla 2 Ocak 2023 tarihinden itibaren doğum günlerinde “doğum günü izni” kullanmaya başlayacak. hepatik yaşam, TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Halil Fatih Akgül’ün önerisiyle.
Halil Fatih Akgül, “Doğum günü izni sayesinde çalışanlarımızın doğum günlerini sevdikleriyle birlikte geçirmelerini ve kuruma aidiyet duygularının artmasını amaçlıyoruz.” ifadesini kullandı.
Haftada 4 gün 7 saat çalışmak “sessiz istifa” sürecini yok ediyor
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), haftada 55 saat ve üzeri çalışmanın insan sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çekti ve DSÖ Çevre, İklim Değişikliği ve Sağlık dairesi, çalışanların haklarının korunması için harekete geçilmesi çağrısında bulundu.
Meslek psikolojisi uzmanlarından Andreas Ericsson, yaptığı araştırma sonucunda insanların günde en fazla 4-5 saat çalışması sonucunda verimli bir iş çıkarabileceğini belirtti.
Bilgisayar bilimcisi Cal Newport’a göre, “derin çalışma” yapabilen çalışanlar, yaratıcı ve analitik yeteneklerinin sınırlarını zorlayarak daha kısa sürede daha üretken olduklarını kanıtladılar.
Genel olarak “işin en azını yapmak, yapılması gerekenden fazlasını yapmamak, özel hayatı korumak ve daha az sorumluluk almak” olarak tanımlanan “sessiz istifa”nın Türkiye’de oldukça yaygın olduğu gözlemlendi. Youthall tarafından yapılan araştırma, Türkiye’deki gençlerin yüzde 24’ünün şu anda “sessiz istifa” sürecinde olduğunu, yüzde 46,7’sinin ise bu kavrama meyilli olduğunu ortaya koydu.
“TİSVA bünyesinde 2023 yılı itibari ile ‘Haftada 4 Gün 6 Saat’ Çalışma Sistemine geçilmesi planlanmaktadır”
Türkiye genelindeki işyerlerinde “Haftada 4 Gün 7 Saat Çalışma Sistemi” uygulanırsa, Türkiye’de “sessiz istifa” sürecini yaşayan gençlerin güvence altına alınarak işyerlerinde isteyerek çalışabilmeleri amaçlanıyor. iş-sosyal yaşam istikrarı.
TİSVA bünyesinde faaliyet gösteren tüm kurumlar günde 7 saat çalışmakla birlikte 2023 yılı itibari ile “Haftada 4 Gün, Günde 6 Saat” sistemine geçilmesi planlanmaktadır.
“Haftada 4 Gün 6 Saat Çalışma Sistemi” ile çalışanların ofiste daha az zaman geçirmesi ve geçirilen zamanı daha verimli kullanması amaçlanıyor. Ayrıca çalışma saatlerinin kısalması ile çalışanların iş dışındaki sosyal hayata daha aktif katılmaları, aileleri ve arkadaşları ile geçirdikleri zamanın daha verimli olması amaçlanmaktadır.
“3 ay boyunca haftada 4 gün fazla mesai sistemini deneyerek iş dünyasına örnek olacağız”
Akrilik elyaf üreticisi Aksa Akrilik’ten yapılan açıklamaya göre, Aksa Akrilik de haftanın 4 günü çalışan bir sistem için uygulama başlatıyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Aksa Akrilik Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Cengiz Taş, son yıllarda salgın ve teknolojik gelişmelerin de etkisiyle farklı çalışma uygulamalarının araştırılmaya başlandığını belirtti. ve hemen hemen tüm sektörlerde uygulanmakta olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Araştırmalara göre, çalışma hayatı istikrarını sağlamaya yönelik yeni çalışma sistemleri, çalışan memnuniyetine olumlu etkisinin yanı sıra, verimliliği ve verimliliği artırmıştır. Avrupa’da birçok ülke, hem çalışan memnuniyeti hem de iş açısından çok olumlu sonuçlar elde ettiğini belirtmiştir. esnek çalışma seçenekleri ile sonuçlanıyor.Bu kapsamda 3 ay boyunca haftanın 4 günü çalışma sistemini deneyerek iş dünyasına örnek oluşturacağız.Yaklaşık 200 kişiye uyarlanacak uygulamamızın ardından sonuçları açıklayacağız. fazla mesai ücreti almayan 1.450 çalışanımız.Uygulama kapsamında çalışanlarımızın performansını iş sonuçlarına ve hedeflerine göre ölçeceğiz.Aksa, aidiyet duygusu yüksek, işine alışmış bir çalışan yapısına sahiptir. odaklı performans sistemini yıllardır sürdürmektedir.Bu nedenle 50 yıllık geçmişi ile bu uygulamayı en iyi şekilde uygulayacak firmalardan biridir. orm.”
Uygulamanın 1 Ocak-31 Mart 2023 tarihleri arasında gerçekleştirileceğini kaydeden Taş, “İşleri gerektirdiği sürece fazla mesai yapan ve fazla mesai ücreti almayan çalışanlarımız haftada 4 gün çalışabilecek. yeter ki misyon ve sorumluluklarını yerine getirsinler ve hedeflerini tam olarak gerçekleştirsinler” diyerek, arttırarak katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ayrıca haftanın 2 günü evden çalışma sistemimiz devam edecek.” sözlerini kullandı.
Haftada 5 gün olan çalışma süresini azaltmak için uygulamalara başlayan firma sayısı tüm dünyada artıyor. Şimdiye kadar haftada 4 gün uygulamaları İngiltere, Belçika, ABD, Yeni Zelanda, İrlanda ve Kanada’daki bazı şirketler tarafından test edildi. Araştırmalar, 4 günlük sistemin yalnızca üretkenliği ve refahı artırmakla kalmayıp, aynı zamanda şirketler için enerji maliyetlerini de önemli ölçüde azalttığını gösteriyor.